Véménd és környéke

Véménd ideális célpont a városi zajtól és a mindennapi mókuskeréktől kiszabadulni vágyóknak. Az aktív kikapcsolódás (túrázás, lovaglás, vadászat, pecázás) és a pihenés szerelmeseinek egyaránt tökéletes megoldás településünk.

Véménd Baranya megyében a Gemenci erdő mellett, az M6-os autópályán Budapesttől másfél órányira fekszik. Autóval negyedórányira található Mohács, a busójárás Duna-parti városa. Nyugati irányban hasonló távolságban csodálhatjuk meg a Zengő lábánál fekvő, az István király számára koronát hozó Asztrik apát Bencés monostoráról és felújított váráról méltán nevezetes, Pécsváradot. Félórán belül érhetjük el a megyeszékhelyet, Pécset, Európa 2010. évi kulturális fővárosát.

A településen számos látnivaló kínálkozik. Ilyen a római katolikus templom, a temető kápolna, a szerb kápolna, a szentkút, az izraelita temető, a szerb temető, az „ötvályú” forrás, valamint a tájház, amely a vendégházzal szemben található.

Aktív kikapcsolódási lehetőségek

A jó borok kedvelőinek ideális célpont Véménd, hiszen 15 perc alatt a híres szekszárdi borospincék egyikében olthatják szomjukat, 45 perc alatt a villányi borvidék is könnyedén elérhető. Betekintést nyújtunk a sváb gasztronómia világába is. Vendégeink megkóstolhatják a sváb stifoldert, igény esetén főzéssel egybekötött pincelátogatásokat szervezünk, ahol hagyományos ételeinket kínáljuk. Az ősi kézműves mesterségek közül a mézeskalács készítésével ismerkedhetnek műhelylátogatás keretében.

Vállalkozó kedvűek számára számos túralehetőség kínálkozik. Feked község szépen felújított parasztházai és kovácsoltvas kerítései már 6 kilométeres sétával elérhetők. Egynapos kirándulásokkal a Keleti-Mecsek turistajelzésekkel jól ellátott szép tájai is bebarangolhatók:

A vízpartot, horgászatot kedvelők néhány perces autóút után a fekedi, esetleg a sombereki horgásztavakon próbálhatnak szerencsét, vagy meglátogathatják a 20 percre található Dombai-tavat is. A vízi sport szerelmesei a 20 kilométerre fekvő Mohácson hódolhatnak kedvtelésüknek, ahol kajakot, kenut, csónakot kölcsönözve gyönyörködhetnek Mohács és a bédai környék vízi világában.

Adott a lehetőség arra is, hogy a falu határát lovas kocsival járják be az érdeklődők. A tapasztaltabb lovasok mindezt lóháton is megtehetik.

A Keleti-Mecsek gazdag vadvilága a vadászat szenvedélyének hódolók számára is nyújt lehetőségeket.

Képek Véméndről és környékéről

Ossza meg barátaival ezt az oldalt:

Facebookon Twitteren Emailben